onsdag 5 oktober 2011

Primitiv Framtid kommer till Malmö!


När Marcos Farrajota från Chili Com Carne - pysslar med läckra portugisiskspråkiga alternativserier, hen var på AltCom i Malmö förra hösten och har varit på några SPX innan dess - frågade mig och Mattias Elftorp om vi ville bidra till en internationell stafettserie tyckte jag att det var lite kul. Sen tänkte jag inte mer.

Sen fick jag höra om utställningen. Sen fick jag se hela stafettserien sammanställd som bok.

Rekommenderar verkligen att läsa den, förresten. Stora delar av den är skriven på portugisiska, så det underlättar om en kan lite av något latinskt språk. Inte för att boken är särskilt begriplig överhuvudtaget - vissa tecknare har tillvaratagit möjligheten att bygga vidare på det som andra lagt ut tidigare i stafettserien, andra har helt bytt berättleseriktning, karaktärer, språk. Men hela projektet hålls ändå samman av det gemensamma apokalyps-/dystopitemat och de plötsliga språkbytena bidrar till känslan av enighet: apokalypsen är global, förvirringen total, och det är det tydliga budskapet (när jag plöjde Futuro Primitivo påminde det väldigt mycket om en gång när jag var liten, och slog på radion och av en oförklarlig anledning kunde jag inte riktigt förstå vad som sades, men en tydlig stämning och känsla i det hela kunde jag begripa... och först efter fem minuter insåg jag att programmet var på isländska).

Det är undergången sett genom ett gnistrande kalejdoskop, och såhär låter det när den kommer till Malmö.

"Utställningen Futuro Primitivo består av bilder från den 12e boken från den portugisiska föreningen Chili Com Carne och är ett samarbete mellan alla föreningens medlemmar. Serietecknare, illustratörer och collagekonstnärer har tillsammans gjort stafettserier på ett dystopiskt/ postapokalyptiskt tema: Den primitiva framtid som vi ständigt rör oss emot, det som kommer efter att det vi har nu brakat samman. Serierna i boken är skapade av flera olika tecknare som gjort varsin
strip som tillsammans bildar en historia. De portugisiska tecknarna i Chili Com Carne har fått sällskap av serieskapare från de städer där utställningen också visas. Från Malmö deltar Mattias Elftorp och Sofia Lindh. Efter att utställningen visats på den internationella Seriefestivalen i Beja gick den vidare till CRACK!-festivalen i Rom, Helsinki seriefestival och nu kommer den till I Seriernas Värld i Malmö. Den kommer också att visas i USA och Brasilien.

Utställningen har ett soundtrack (från You Are Not Stealing Records) som kan laddas ner gratis:
youarenotstealingrecords.blogspot.com/2011/05/032-futuro-primitivo.html

Mer om Futuro Primitivo:
chilicomcarne.com/index.php?option=com_content&task=view&id=36&Itemid=79~
Utställningen arrangeras i Sverige av Wormgod: wormgod.net."

Silkscreenaffisch av Miguel Carneiro, tryckt av ateljén Arara.

1 kommentar:

  1. Det här var ju riktigt grymt! Den boken vill jag snarast lägga tassarna på. Fast inte fullt lika mycket som dina festivalkrönikeskisser...

    SvaraRadera