onsdag 13 mars 2013

"Det finns inga frizoner" - Reva fortsätter

Lördag den 9 mars hölls demonstrationer mot Reva (står för "rättsäkert och effektivt verkställandearbete", eller "hetsjakt på papperslösa"som det heter på vanlig svenska) i flera städer. Dagen innan kom nyheten om att gränspolisen ska sluta utföra sina "inre gränskontroller" i tunnelbanan och folk fick det att låta som att det var nåt att fira: det innebär att den vanliga polisen fortsätter kräva tunnelbaneresenärer på ID-handlingar, samtidigt som gränspolisen kommer att fortsätta jaga papperslösa i resten av kollektivtrafiken. Och på Barn- och ungdomspsykiatriska mottagningar. Och utanför skolor. I hela landet, hela tiden.

"Det finns i dag inga frizoner, säger Jessica Fremnell, informationsansvarig vid Gränspolisen i Stockholm." (Daniel Wiklander, Arbetaren, 8 mars)

Förfrusen och fly förbannad när demonstrationen i Kungsträdgården har upplösts. Foto av Hjalte Lagercrantz.

Samtidigt dammar migrationsminister Tobias Billström av en gammal käpphäst. Miljöpartiets krav på uppehållstillstånd åt papperslösa barnfamiljer som lyckats hålla sig gömda en längre tid bemöttes med ”man kan ju inte gärna ta sina egna barn som gisslan för att man inte fick ett uppehållstillstånd” (Daniel Poohl, Expo Idag, 11 mars). Likadant lät det när en S+M-koalition misstänkliggjorde apatiska asylbarn och deras familjer i mitten av 00-talet. Då berodde barnens lidande också på cyniska östeuropeiska föräldrar som var beredda att offra deras hälsa och välmående för att få uppehållstillstånd.

Samma rasistiska politik, samma inkompetenta och lagvidriga hantering av asylrätten, samma mjugga idéer om de icke-vita "volymernas" omänsklighet. Det går fan inte att släppa ner garden ens en sekund, rassarna som satt vid makten innan SD ens var påtänkt beter sig om icke-vita männsikor är ett hot mot deras personliga säkerhet. Varför skulle de annars vara så extremt nitiska i sina försök att fängsla, tvångsdeportera, och mobba de gömda in i akut apati och depression?

Ni som har pengar eller tid och energi: stötta nätverk som kan hjälpa papperslösa i nöd. Ingen människa är illegal, Aktion mot deportation.

Ni som har råd att lösa biljett: låtsasplanka. Dröj så mycket som möjligt med att visa biljett i kontroller och köp tid åt era medresenärer. Ta tid och energi av polisen. Ta bilder när de försöker ta nån, ifrågasätt och stör.

Vägra visa ID, anmäl poliser som vill titta på dina papper (här finns mall för JO-anmälan!), berätta för folk om vad som pågår.

Och framförallt: Reva har pågått i Malmö sen 2011. Det synliggjordes när metoderna flyttade in i Stockholms tunnelbana - kritiken har fått gränspolisen att flytta fokus till områden där färre "riktiga" svenskar kan se och rapportera. Glöm inte att detta kommer att fortsätta ske.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar